Денсаулық

Ғалымдар какао мен шоколадтың миға әсерін анықтады

Ғалымдар какао мен шоколадтың миға әсерін анықтады

Ғалымдар какао мен шоколадтың адам миына жағымды әсері олардың құрамында флаванолдардың ерекше жиынтығы — ұсақ қан тамырларының жұмысын жақсартатын өсімдік антиоксиданттарының болуымен байланысты екенін анықтады. Тиісті зерттеу Scientific Reports ғылыми журналында жарияланды.

Шоколадтың ерекше дәмі ғана емес, сонымен қатар денеге пайдалы көптеген қасиеттері бар, атап айтқанда жүректі нығайтады, қант диабеті мен инсульттің пайда болу мүмкіндігін азайтады, сонымен қатар ми жасушаларын ынталандырады. Бірақ сонымен бірге семіздік пен кариестің даму қаупін арттырады.  Ғалымдар шоколадтың миға және басқа мүшелерге пайдалы әсер ететін компоненттерін бөліп алуды қалады. Тәжірибе барысында олар шоколад құрамындағы флаванолдар, өсімдік пигменттері мен фитогормондарының зиянды әдеттерсіз 18-40 жас аралығындағы сау 20 ерікті ер адамның ми жұмысына қалай әсер ететінін зерттеді. Зерттеушілер қатысушыларға екі порция какао ішуді ұсынды, олардың біреуінде флаванолдар көп болды, ал екіншісінде мүлдем болмады.  Осыдан кейін ғалымдар еріктілердің миындағы қан айналымының сапасын бағалады, ол үшін ер адамдардан бірнеше минут ішінде көміртегі тотығымен қаныққан ауамен тыныс алуды, бірнеше қарапайым және күрделі тапсырмаларды тез шешуді сұрады. Сонымен, флаванолдардың көп мөлшері бар какаоны тұтыну көмірқышқыл газының ерлердің миына әсерін едәуір төмендеткен, сондықтан олар қиын тапсырмаларды флаванолсыз какао ішкендерге қарағанда 11% тез шешкен. Сарапшылардың пікірінше, мұндай айырмашылықтар толыққанды какао ішкен адамдардың жүрегі мен ми тамырларының қандағы СО2 концентрациясының жоғарылауына анағұрлым белсенді реакция жасап, қанның ми арқылы қозғалуын тездетіп, оттегінің жетіспеушілігін өтеуіне байланысты. Осылайша, эксперименттің нәтижелері ғалымдардың шоколад пен какао адам миының қан тамырларының жұмысын қалыпқа келтіріп, ақыл-ой қабілетін жақсартады деген пікірін растады. ktk.kz